Vertikális videó - IGTV

2020.12.01

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A közösségi média folyamatosan bővül a 90-es évek végétől. A mai világ egyik legnépszerűbb közösségi médiaplatformja az Instagram . Az elmúlt néhány évben az Instagram, a Facebook, a Twitter és a Snapchat harcoltak a szociális média "legerősebb kutyája" címért. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan küzdenek a következő "nagy technológia" fejlesztésekért, hogy vonzzák a felhasználókat.

Az Instagram evolúciója: négyzetből függőlegesbe

Az Instagram 2010-ben jelent meg, mint olyan alkalmazás, amelynek célja a fényképek megosztása. 2013-ban kaptak a felhasználók lehetőséget hogy videókat is megosszanak a platformon, 2016-ban pedig hozzáadta az Insta-Stories-t.

Június 20-án az Instagram elindította az IGTV-t, amely egy új videómegosztó lehetőség, lehetővé teszi az Instagram felhasználók számára, hogy saját csatornáikon akár 60 másodperc hosszú videótartalmakat osszanak meg. 

Ez nem az első alkalom, amikor egy közösségi médiaalkalmazás nyit a videós tartalmak irányába.  A Facebook is elindította a saját videószolgáltatását, a Facebook Watch-ot , amelyből népszerű show-kat fejlesztettek ki, mint például a " Red Table Talk ", aminek Jada Pinkett-Smith a házigazdája.

Mit jelent az IGTV a tartalomgyártók számára?

A vertikális videó mellet, az Instagram egyértelmű álláspontot foglalt.  Az Instagram  a jelenlegi YouTubeberekel foglalkozó embereket célozta meg, és reméli, hogy vonzza az új IGTV tartalom gyártókat is. Az új képarány, rést nyit a videó gyártó cégek piacán a függőleges videó készítésére.

Az IGTV interfész

Az IGTV a paradigmaváltás következő lépése. A 16: 9 képarány teljesen különbözik a mozi 2,39: 1 arányától, és a vízszintes 16: 9 aránytól. Míg korábban a mozi és a televízió alkotói az emberi látást utánzó videó készítésére törekedtek, addig a vertikális videó ellentmondásosnak tűnhet. A videofelvételeket gyártó cégeknek adaptívnak , kreatívnak és innovatívnak kell lenniük . Alapvető fontosságú, hogy ezek a vállalatok megragadják az IGTV által teremtett lehetőségeket.

Csak az idő fogja megmutatni, hogy az IGTV mennyire teljesít versenyképesnek a Facebook, a YouTube és a Snapchat között, és hogy a vertikális formátum vonzza-e a filmkészítőket.

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!