Hozza ki a legtöbbet a kis költségvetésből: Költséghatékony videó-előállítási technikák

2020.11.15

A modern filmkészítés egyik előnye az, hogy megfizethető lett sokak számára.  A videó kamerák alacsonyabb árainak és a közösségi média felemelkedésének köszönhetően olcsón, hatásos promóciókat lehet készíteni, így könnyebben reklámozhatod vállalkozásod termékeit vagy szolgáltatásait. 

Összeállítottuk azokat a tippeket és technikákat, amik segítenek a lehető legtöbbet ki hozni a kis költségvetésből.

  • Forgatás előtti értekezletek
  • Felszerelés kölcsönzés
  • Digitális képalkotás
  • Helyszínek

Előre tervezés

Az egyik legfontosabb javaslatunk minden alacsony költségvetésű videónál, a gyártás előtti értekezlet megtartása. (Legalább egy!) Javasoljuk, hogy az osztályvezetőket hozd össze, hogy kerekasztal módon kérdezzenek és válaszoljanak. Ez biztosítja, hogy mindenki ugyanazon az állásfoglaláson legyen.

Az előkészület másik javaslata, hogy készüljön egy jegyzett az egyeztetésekről. Ez egy egyszerű dokumentum, ami sok fejfájást takaríthat meg napjainkban.  

Egy másik tipp az, hogy egy nagyon rövid előzetes találkozót tartsunk. Röviden tájékoztass mindenkit és győződj meg arról, hogy minden kérdésre válaszoltak. Ez időt takarít meg a forgatáson, és biztosítja, hogy a felvételkészítés során ne legyenek beállítási problémák.

Felszerelés

Csak azokat az eszközöket béreld, amikre feltétlenül szükség van. Igen, 'remek' lehet, ha egy dzseki van egy babán, de valóban szükséged van erre az ügyfél által keresett stílus eléréséhez? Ha csak a szükséges felszerelést foglalod le, sokat spórolhatsz vele. 

A crewcall-on kívül ügyelj arra, hogy készíts egy szállítási tervet a felszerelés és az érintett személyekhez. Ugyanis a több felszerelés több embert igényel, így az átállások hossza megnyúlik és ezzel hasznos időt vesztesz!

DIT

A DIT feladata a felvételek átmásolása a merevlemezekre. Ez általában legalább két merevlemezen történik. A nyers felvétel rendkívül értékes, mivel sok időt és pénzt kellett költeni a rögzítéshez, ezért gondoskodni kell arról, hogy a DIT folyamatot olyan környezetben végezze, ahol a digitális képalkotó technikus koncentrálhat. Ez a folyamat gyakran a forgatás helyszínén történik. Ha azonban időigényes forgatáson vesz részt, a rendező az utolsó pillanatban fog csak lehetőséget kínálni az adatmentésre.

Mivel a nagy mennyiségű adat másolása több órát is igénybe vehet, a legjobb, ha készen áll egy terv a DIT végrehajtására. Javaslatunk az, hogy a DIT-nek a helyszínen kerüljön sor.  Ez megtakaríthatja a személyzet idejét és a költségvetési pénzt.

Helyszínek

Javasoljuk, hogy keres mindenki számára megfelelő helyet. Például, ha irodai helyre és stúdióra lesz szükséged, keres olyan helyet, ahol mindkettő van. Ezzel pénzt és időt takaríthatsz meg a szállítás és az átállás során.

Lehetőleg a rendező és az operatőr is vizsgálja meg a helyszínt. Ez biztosítja, hogy a stáb tudja, mi fogja várni a nap folyamán. 

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!