Legfontosabb tippek, videó interjúalanyok számára

2020.06.15

Noha az interjúvideó könnyen elkészíthetőnek tűnik, mégis kihívást jelent, a jó eredmény az előkészületen múlik. Sok éves tapasztalatunk van az ilyen típusú interjúvideók készítésében. Ezért tippeket dolgoztunk ki, amelyek segítenek egy jó videó anyag legyártásában. 

Kérdések megválaszolása

Talán ostobának hangzik, de gyakorolj tükörben beszélgetni. Légy magabiztos a dolgokban, amelyeket mondani fogsz - ez segít abban, hogy kényelmesebb legyen a helyzet.

Amikor eljön az interjú napja, a házigazda nyilvánvalóan számos kérdést fel fog tenni neked. Ez nálunk általában egy házon belüli alkalmazott, kivéve, ha az ügyfél másként kéri. 

Szerkesztés szempontjából ha a válaszban felteszed a kérdést úgy a házigazda eltávolítható a riport anyagból és nem szükséges feliratozni.

Például:

Interjúkészítő: Mi a kedvenc színed?

Interjúalany: Sárga.

A fenti esetben a válaszadó nem működik önálló alanyként, miután eltávolítottuk az interjúalany párbeszédét. De ha belefoglaljuk a kérdést a válaszba, akkor ezt kapjuk:

Interjúkészítő: Mi a kedvenc színed?

Interjúalany: Kedvenc színem a sárga.

Miután eltávolítottuk az interjúkészítő párbeszédet, továbbra is teljes mondatot kapunk, amely önmagában is értelmezhető lesz.

Öltözék

Sokkal fontosabb mint ahogy elsőre gondolod!

Az egyszínű ruházat általában nem baj. De a legjobb ha kerülöd a fehér ruhákat, hacsak másképp nincs megadva, mivel a fehér a stúdióban vagy a helyiségben gyakran kiéghet ha nem megfelelően kontrollálhatók a fények.

Az egyik dolog, amelyet határozottan el kell kerülni, a kicsi, bonyolult mintázatú ruházat, különösen a nyakkendőknél. Ez azt eredményezheti, hogy a felvétel hullámos, mintás vonalakat mutat.

Az interjúknál készített videóknál általában lavalier mikrofonokat használunk, más néven csipi mikrofonokat. Javasoljuk, hogy viselj öltönyt vagy kardigánt, vagy olyan ruházatot amin a mikrofon kábelét könnyen elehet rejteni.

Smink

A sminkre vonatkozó általános javaslatunk az, hogy egyszerű és ízléses maradjon. A világítás "lemoshatja" az arcod színét, ezért javasolunk egy kis pirosítást vagy bőrfényt. Erősen javasoljuk, hogy az alapozó port hozd magaddal, és ez a javaslat nem korlátozódik a nőkre. A lámpák alatt meleged lesz, és valószínűleg izzadni fogsz, emiatt az arcod "csillogóvá" válik. Egy kis alapozó ezt könnyen megoldja.

Kamera előtt

Ijesztő lehet a kamera előtti beszéd, különösen, ha ez egy új élmény, zavarba ejthet, hogy hova kell nézni. A stáb irányít téged,de ha elbizonytalanodsz hogy hova is kell nézned vagy hogy milyen hangszínen kel beszélned kérj tanácsot, hiszen ezért dolgozik mindenki hogy a felvételek jók legyenek. Viszont arra vigyáz, hogy a tekinteted ne vándoroljon, ne pillants ki folyamatosan oldalra. 

"Bemelegítés"

Ne felejtsd el gyakorolni az anyagot, és ismételd meg a kérdést a válaszodban. Pihenj az interjú előtt, ha szükséges akár közben is nekünk is célunk hogy ha még nem vettél részt interjún, akkor egy pozitív élményként éld meg

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!