Hogyan csinálj sikeres forgatókönyvet vállalati videóhoz?

2020.09.15

A forgatókönyvek fontos szerepet játszanak annak biztosításában, hogy az elképzeléseid megegyezzenek a képernyőn láthatóval. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a forgatókönyveket hogyan használják a vállalati videofilmek készítésében, miért érdemes ezeket használni, és mikor nem jó forgató könyv alapján dolgozni. 

Mi a forgatókönyv?

A forgatókönyv a létrehozni kívánt videó grafikus ábrázolása. A legtöbb forgatókönyv négyzetekből áll, amelyek belsejében egy adott képet ábrázoló illusztráció található. Ezen illusztrációk mellett megjegyzések arról, hogy mi fog történni az adott jelenetben, beleértve az esetleges párbeszédet.

Milyen előnyei vannak a forgatókönyvek használatának?

Oszd meg elképzeléseidet a videóval kapcsolatban

Lehet, hogy világos elképzelésed van arról, hogy mit szeretnél a videóban látni. De egy-egy ötlet hihetetlenül bonyolult lehet, különösen, ha a videó telefonon vagy e-mailben kommunikál a célközönséggel. A forgatókönyvek egyértelmű lehetőséget kínálnak a projektben részt vevők számára annak megértésére, hogy miként fog kinézni. Ez biztosítja, hogy a gyártó vállalat megértse az ügyfél elképzeléseit, és hogy az ügyfél megértse, mit fog tenni a gyártó cég.

Fókuszálj az ötleteidre

A forgatókönyvek hasznosak az ötletek megszervezéséhez és fókuszálásához. A forgatókönyvek arra kényszerítenek, hogy gondolkozz azon,hogy hogyan készíthető el a videó, figyelembe véve az idő és a költségvetés paramétereit. Azáltal, hogy egy kreatív koncepciót belefoglalsz egy forgatókönyvbe, áthelyezheted azt egy fantáziadús ötletbörzéből egy megvalósítható valóságba.

Az idő pénz

A forgatókönyvek elkészítése több időt vesz igénybe, de valójában sok időt takarít meg, amikor a vállalati videofelvétel készül. A forgatókönyv megléte azt jelenti, hogy az összes produkciós személy "ugyanazt az oldalt olvassa" a kivitelezés során. Mikor felvétel-felvételt követ, a kreatív folyamatok le egyszerűsödnek és átláthatóbbá válnak a forgatókönyv segítségével.

A csalódott ügyfelek megakadályozása

A legfontosabb, hogy a forgatókönyv segít elkerülni hogy egy olyan videó készüljön, amely nem igazodik az ügyfél elképzeléséhez. A forgatókönyv segít pontosan megmutatni, hogy mi is az amit ténylegesen látni szeretnénk. Ez elkerüli a kliens csalódását és a projekt végén fellépő nehéz érzéseket. A pontos és részletes forgatókönyv elkészítése elősegíti, hogy az ügyfél a forgatás megkezdése előtt megértsen mindent.

Mikor nem szükséges a forgatókönyv?

Noha a forgatókönyvek hihetetlenül hasznos eszközök lehetnek, nem minden típusú vállalati videofelvételre használhatók. A forgatókönyvek általában nem alkalmasak kiszámíthatatlan helyzetekben, például egy élő esemény rögzítésénél de egy egyszerű riportvideó esetén is  csak az idő és az erőforrások pazarlására jó. 

Storyboards létrehozása

A forgatókönyvek legfontosabb célja, hogy azok világosak és könnyen érthetők legyenek bárki számára, akinek használnia kell őket. Ellentétben azzal, amit gondolsz, a forgatókönyveknek nem kell túlzottan művészieknek lenniük a cél eléréséhez.

A forgatókönyveknek csak annyi vizuális információval kell rendelkezniük, hogy a stáb megértse, hogy mely karakterek vannak egy jelenetben és hogy  mit csinálnak. Megjegyzések fűzhetők hozzá az átmenetek, a kamera szögeinek, a mozgások és a párbeszéd magyarázatához.

A storyboard előállításának számos különféle módja van. Storyboards készíthetők kézi vázlatokkal, fényképekkel vagy egy olyan tervezőprogrammal, mint például az Illustrator.

A forgatókönyvek időt vesznek igénybe, és nem lesznek alkalmasak minden típusú videóra. A bonyolultabb típusú vállalati videoprojektek esetében azonban a forgatókönyveken eltöltött idő érdemes lehet a produkció ésszerűsítésében és annak biztosításában, hogy minden érintett elégedett legyen a végső videóval.

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!