Ezért használj videót 2019-ben a marketingedhez

2019.01.16

A videók létjogosultsága a céges marketingben már régóta megkérdőjelezhetetlen. Legyen szó termékbemutató branding videóról, vagy egy szimpla céges vlogról, de akár csak egy imázsépítő kisfilmről; ez a lehetőség mára már szerves részét képezi a marketing eszköztárának. 

Egyre több vállalkozás fedezi fel a videókban rejlő lehetőséget. Míg korábban 5 marketingesből csupán 1 fogadta el és használta eszközként, addig napjainkban már minden harmadik teszi ugyanezt.

De vajon mi az oka, hogy a videós tartalmak mind elérésben, mind pedig hatékonyságban durván lekörözik egyéb társaikat?

1.Jobban leköti a leendő vásárlóid figyelmét

Nem kérdés, hogy a jól összerakott videós tartalmak sokkal inkább vonzzák a tekintetet, mint a képek és egyéb tartalmak. Ha például csak a hirdetéseket vesszük alapul, videókkal mérföldekkel egyszerűbb kitűnni a tömegből.

Az az alapvető tény is hozzájárul a videós tartalmak hatalmas sikeréhez, hogy a felhasználók bizony lusták. Nagyon lusták, és sokkal könnyebben lehet őket rávenni egy 3 perces videó megtekintésére, mint egy ugyanennyi időbe kerülő blogcikk elolvasására.

Erre a jelenségre figyeltek fel Mark Zuckerbergék is, amikor úgy döntöttek, hogy a Facebook sokkal előkelőbb helyet fog biztosítani a különböző videós tartalmaknak.

2.Jobb eredményeket érhetsz el vele

A videókat tehát nem csak az emberek szeretik jobban, de a Facebook (és Instagram) és a Google is értékeli, ha videós tartalmat készítesz és használsz. Akár fizetett hirdetésekről beszélünk, akár egy általános organikus tartalomról, a jó videók a legtöbbször sokkal eredményesebben szerepelnek.

A videók több emberhez jutnak el, és általában alacsonyabb konverziós költségekkel lehet számolni.

Megdöbbentő adat, hogy egy átlagos fogyasztó naponta több mint egy-másfél órányi online videó tartalmat tekint meg, a megkérdezettek 15%-a pedig több mint három órát.

Ezért tehát, ha bevezeted a videós tartalmak használatát, a leendő felhasználóid sokkal több időt fognak a céges tartalmaiddal tölteni.

3.A videók sokkal informatívabbak, könnyebb velük információt átadni

Sokkal egyszerűbb elmagyarázni valamit, mint bármely más formátumban (legyen az akár blog, akár podcast).

Kevesebb idő alatt sokkal több információt tudsz átadni a nézőknek. Nem véletlen, hogy a YouTube egyértelműen a legelterjedtebb videós platform a marketingesek számára - és egyben az általuk legsikeresebbnek vélt is.

4.A konkurenciád előtt járhatsz

Veszélyes játékot játszik az a cég, amelyik egyetlen formátumú tartalomra támaszkodik. A konkurenciádnak, a cégek többségének egyszerűen túl körülményes nekikezdeni a videós marketingnek, s valószínűleg ők is ugyanezt gondolják Rólad. Használd ki ezt a lépéselőnyt!

Néhány tanács, mielőtt belekezdenél a videógyártásba:


1.Döntsd el, hogy milyen típusú videót szeretnél pontosan!

Mi a célod a videókkal? Építenéd a céges jelenlétedet? Edukálnál? Vagy egyszerűen csak vlogolni szeretnél? Legyen bármi a célod, megfelelő tervezés nélkül neki se fogj a videókészítésnek!

2.Készíts tartalomnaptárat!

Nem követheted el azt a hibát, hogy egyetlenegy tartalmat tervezel meg, és a többit későbbre hagyod. Ennek sajnos az esetek többségében az a vége, hogy teljesen megfeledkezel róla, és akaratodon kívül ugyan, de abbahagyod.

3.Ne told túl az értékesítést!

Te sem szereted a kedvenc filmed legizgalmasabb jelenetét megszakító reklámokat, ugye? Hát persze, hogy nem! A leendő nézőid sem kíváncsiak az unalmas, hitvány promócióktól hemzsegő videókra. Sőt nem, hogy nem nyered meg őket, de pont az ellentétét váltod ki belőlük: rá sem bírnak már nézni a termékedre! A videónak egyetlen célja legyen: az értékteremtés.

4.Készülj fel a részletekkel is alaposan!

A kedved szegheti, ha az alapvető kérdésekre nem határozod meg a bombabiztos válaszod. Hol fogsz videózni? Milyen kamerával fogod elkészíteni? Mivel fogod rögzíteni a hangot? Milyen fényeket fogsz használni? Mennyibe fog egyáltalán kerülni ez az egész projekt?

5.Ha teheted, kérd ki szakértők véleményét, tanácsát!

Az itt leírt tanácsok bizony sokat segíthetnek abban, ha szeretnél videókat használni a céges marketingedben, azonban ne ess abba a hibába, hogy nem olvasol rendesen utána, vagy nem kéred ki a marketingesed, vagy egy profi videós csapat véleményét.

Összefoglalás

2019-ben igazából már nem az a kérdés, hogy használunk-e videót a marketingünkben, hanem az, hogy mennyire profi módon alkalmazzuk azt. Remélem, abban is egyetértünk, hogy nem engedhetjük át a konkurenciánknak ezt a lépéselőnyt. Ebben a futóversenyben a videóval két plusz lábat nyerünk, de csak rajtunk múlik, hogy az a láb elvisz-e majd minket oda, ahol lenni szeretnénk.
Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!