Ezek alapján válassz magadnak esküvői videóst

2018.12.17

Vészesen közeledik a Nagy Nap és neked fogalmad sincs még, hogy ki legyen az esküvői videós? Számtalan mennyiségű ajánlatot átnyálaztál már, de azt sem tudod, hogy egyáltalán mi alapján érdemes kiválasztani őt/őket?

Az az igazság, hogy a legjobb választás mindig az lesz, akit a leendő videósunk elégedett ügyfelei ajánlanak számunkra. Ha ilyenjei nincsenek, valószínű, hogy te sem leszel az!

Folytatnod kell tovább a keresést... de hogyan?

Az alábbi bejegyzésben összeszedtünk néhány fontos szempontot, ami segít neked abban,hogy profi szakembert válassz és a legjobb döntést hozd meg.

Kezdjük is rögtön a legelején...

Miért van szükség egyáltalán videósra?

Sokan gondolják úgy, hogy egy esküvőt bőven elég temérdek mennyiségű fényképpel megörökíteni, hiszen azokon úgyis minden látszik.

A valóság ezzel szemben az, hogy a fotók nem helyettesítik a mozgóképet, még ha össze is ollózzák neked egy slideshow képében, ami valljuk be, az esküvői "filmek" zsigulija. Egy fotót tartva a kezedben nem fogsz arra emlékezni, hogyan fúlt el a párod hangja, míg kimondta az igent, hogyan könnyezett be az örömapa, aki soha nem sír, vagy hogy táncoltak azok, akik az évek múltán sajnos már nem lehetnek közöttünk.

"Ti nem vagytok az a videó nézegetős pár?" Ez egy dolog, de nem jelentheted ki a jövőre nézve, hogy ti bizony soha nem fogjátok megnézni. Dehogynem fogjátok! Lesz idő, mikor szívesen újraélnétek mindent, nem beszélve felnőtt, akár házasság előtt álló gyerekeitekről (unokáitokról!), akik látni akarják, hogyan mulattak régen a szüleik.

Az első döntés

A legfontosabb, hogy először határozd meg, milyen stílusú esküvői filmet képzeltek el magatoknak. Ahány videós, szinte annyiféle stílus létezik. Mindenkinek megvan a maga látásmódja, ami szerint a videókat készíti. Van, aki a régebbi "dokumentumfilmes" stílus híve, és van, aki inkább a modern, részletesebb, letisztult irányzatot képviseli.

Mielőtt kiválasztod a számodra szimpatikus szolgáltatót az alábbiakat mindenképpen tudd meg róluk:

Hányan dolgoznak a csapatban?

Gyakori elképzelés, hogy egy esküvő megörökítésére egyetlen kamera is elég, azonban ez óriási tévhit. Elsősorban természetesen létszám függő, de 50 fő felett már ajánlott a kettő videós.

Gondolj csak bele, hogy egy kameraállásból hogyan lehetne megörökíteni minden emlékezetes pillanatot?

Ha egy operatőr van, az nyilvánvalóan kizárólag téged fog venni, amivel nincs is semmi gond, hisz te vagy az esemény egyik főszereplője, azonban évek múlva (vagy akár azonnal a nagy nap után) biztosan te is szívesen visszanéznéd a szeretteid arcára kiült érzelmeket és átélnéd újra a meghitt pillanatokat.

Egy videós csak egy szemszögből tudja rögzíteni például az esküvő előtti perceket, így kompromisszumok hadát kell majd megkötnötök. A menyasszony esküvő előtti percei, vagy a násznép érkezése? Az gyűrű felhúzása, vagy a násznép reakciója? Az ara vagy a vőlegény arca? Ezek mind olyan momentumok, melyeket egyetlen kamerával sajnos lehetetlen lenne látványosan megörökíteni.

De még mindig jobb, ha legalább egy van, mintha az előbb leírtak alapján egyet sem választotok!

Meddig vállalják a videózást?

A kellemetlen meglepetések elkerülése végett a legjobb, ha erre mindig rákérdezel az adott szolgáltatónál, mert nagy a veszélye, hogy a kutatás közepette keverni fogod, hogy ki meddig vállalja és rossz időpont rögzül benned.

Van, aki szeretné, ha a hajnali készülődéstől egészen az utolsó talpon álló vendégig rögzítve lenne az esemény, azonban ezt a legtöbben nem vállalják. (Mi egyébként így szoktuk.)

Milyen eszközöket használnak?

Évről évre újabbnál újabb technikai újítás üti fel a fejét és ez bizony az esküvői szektort sem kerüli el. Nemrég még a tripod, ma pedig már elengedhetetlen a kis repülő szerkezetek, a drónok használata az esküvői felvételekhez.

Ezek azok a technikai eszközök, melyek segítségével madártávlati szemszögből is megcsodálhatod az esküvőd helyszínét, vagy éppen a boldog násznépet.

A választás szempontjából az is fontos, hogy használnak-e tartalék felszerelést, az esetleges meghibásodások kiküszöbölésére.

Apró, de annál fontosabb részlet lehet, hogy az eszközkészletük mennyire támogatja az egyedi elképzeléseidet. Fel vannak-e készülve például arra, ha te esetleg egy romantikus, gyertyafényes esküvőt tervezel, amit nem biztos, hogy fény nélküli felvételekkel, vagy pont ellenkezőleg, szétvakuzva kéne megörökíteni?

Hibák, amiket ne kövess el!

  •  Referencia munka nélküli videóst választasz 

Mégis, hogyan tudnád eldönteni, hogy tetszik-e a stílus, amit képviselnek, ha nem láttad egyik felvételüket sem? Leírni bármit lehet, és jöhet bármilyen ajánlás róla, a jó szolgáltató referenciákkal dolgozik! Nem utolsó sorban arról is bizonyosodj meg, hogy azok a sajátjai... Az nem kérdés, mit jelent, ha egyáltalán nincs referenciája!

  •  Rokont, barátot, ismerőst kérsz fel videózni

Nem csak azért végzetes hiba, mert kellemetlen lesz közölni, ha valami nem úgy sikerült, ahogy elképzelted. Nagyobb indok, hogy egy rokonnak a vendégseregben a helye, és nem biztos, hogy szeretne a szolgáltatóasztalnál ülni a baráti/rokoni asztal helyett - de ha meg nem ott ül, nem is keltheted fel a húsleves mellől, hogy menjen már videózni... az alkoholfogyasztásról már nem is beszélve, ugyanis az is tiltólistás minden szolgáltatónak!

  • Nem rögzítitek írásos formában a megbeszélteket

Nézhet ki akármilyen "jó embernek", a papír véd mindkettőtöket minden eshetőségre! Tévedni persze emberi dolog, de nem ez fog eszedbe jutni, mikor két héttel az esküvőd előtt lemondják az időpontodat. (És ez még a jobbik eset, kérdezd az arát, aki az esküvője napján tudta meg, hogy rossz dátumot "jegyzett meg" a szolgáltatója!)

  •  Nem foglalod le időben

Ma már csak az nem foglalja le egy évvel (minimum) korábban a főbb szolgáltatókat, akinek az is mindegy, kit visz az oltár elé. Ne ess abba a hibába, hogy "úgyis ráér még", ugyanis minden szezonra minimum az előző szezont megelőzően kelnek el az időpontok! Aki kislánykora óta álmodozik az esküvőjéről, nem enged meg magának ilyen bakit, hiszen könnyen a kiszemelt videós nélkül maradhat. A jó szakembereket jobban viszik, mint a cukrot!

Összefoglalás

A kiválasztás előtt vedd figyelembe, hogy ez a nap (jó esetben) csak egyszer történik meg az

életedben, így semmiképpen ne sajnáld megfizetni a minőséget és a profizmust, illetve soha,

de tényleg soha ne válassz kizárólag csak az ár alapján!