3 TIPP AZ ELSŐ VIDEOPROJEKTRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ

2020.05.01

Megtetted az első lépést, és úgy döntöttél, hogy videót akarsz gyártani? Kapcsolatba léptél egy vagy több videós céggel.... És most mi legyen?

Az első videó projektbe belefogni mindenkinek izgalmas és számtalan kérdést vet fel. A zavaró és kérdéses tényezők minimalizálása érdekében most adunk pár tippet amik segíthetnek a kérdések tisztázásában.

1 Célok és célközönség

Annak ellenére, hogy az első egyeztetés eltérő, az ügyféltől és a projekt típusától függően, az alábbiakban néhány általános témát mindig átbeszélünk.

  • Ki az elsődleges és másodlagos célközönség: Ha lehetséges, írd le a célközönséget képviselő személyt, ideértve a korosztályt, a nemét, a jövedelem szintjét stb. A lehető legnagyobb mértékben tudni akarunk azokról az emberekről, akiknek szól a kampány videó, annak érdekében, hogy az üzenetküldést úgy alakítsuk ki, hogy a videó közvetlenül kommunikáljon velük.
  • Mi az elsődleges célja: Fontos megkülönböztetni a célt és a cél elérésének módját. Kérdezd meg magadtól, milyen végeredményt szeretnél látni. Ez a videó meggyőzi az embereket, hogy vásároljanak meg egy termékét vagy szolgáltatását? Gondolkozz el rajta hogy milyen tartalom ösztönözné legjobban a célközönséget.
  • Hol szeretnéd használni a videót: Ennek a kérdésnek az az oka, hogy a különféle típusú videók jobban teljesítenek a különböző csatornákon. Ha az elsődleges csatorna a közösségi média akkor fennáll annak a kockázata, hogy  valami elvonja a figyelmüket, ezért ebben az esetben a legjobb lehet egy rövid néhány másodperces videó.
  • Ha szükséged van ennek a videónak a legyártására: Projektjeink általában 30 munkanap alatt készülnek el; ugyanakkor néha a videó legyártása sürgetőbb, és egy héten belül teljesíteni kell. Ha rövid határidő áll rendelkezésre, akkor a jó és gyors kommunikáció elengedhetetlen a számunkra, hogy felkészülhessünk a projektre. Ha nem szorít a határidő, de a lehető leghamarabb szeretnéd a videót kézhez kapni, tudasd velünk és kidolgozzuk a mindenki számára megfelelő ütemtervet.
  • Miért szeretnél videót használni a cél eléréséhez: Miért gondolod úgy hogy a videó lenne a legjobb kommunikációs forma? Miért nem továbbítod az üzenetet egy cikkben vagy blogbejegyzésben, vagy e-mailben? A válasznak ilyenkor egyértelműen annak kel lennie, hogy az üzenet vagy a történet a vizuális megjelenítés révén lesz a leghatékonyabb.

2. Készülj fel példákkal

Gondolj a nemrég látott videókra - televíziós reklámokra, vírus videókra a Facebookon és a Youtubon, film-előzetesekre és bármi másra -, és kérdezd meg magadtól, hogy mi tetszett neked benne (vagy nem tetszett). 

A legtöbb ember eltudja dönteni, hogy tetszik-e vagy sem egy videó, de kevesen tudják leírni, miért. Az első videó gyártásra való felkészülés során azt javaslom, hogy keress különféle videókat, majd végezzed el a fenti feladatot. Készülj fel arra, hogy megossz néhány példát, és emeld ki azokat a funkciókat, amelyeket látni szeretnél a videódban. Az induláshoz vess egy pillantást munkáinkra.

3. Várd meg a következő lépéseket

Az első egyeztetés után a következő lépése az, hogy megvitassuk a megismert információkat és felhasználjuk a kreatív elkészítéséhez. Az ügyfeleink gyakran felteszik a kérdést: "Tudunk-e közben valamiben segíteni?"

Azt tanácsolom, hogy: 

1) Közöld az első egyeztetés jegyzeteit a csapat legfontosabb szereplőivel, hogy minden érintett fél ismerje a részleteket.

2) Küld el a lehető legtöbb információt, a vállalkozásról és a videó céljára vonatkozóan -  a cég márkájának iránymutatásairól / logóira és a potenciális interjúalanyokkal kapcsolatos háttér információkról, a lehetséges filmkészítési helyek fényképeit és a közelgő dátumokat. 

Számunkra a gyártás előtti szakasz a legfontosabb, minél több információnk van, annál jobb.

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!