A videómarketing alapja

2019.03.27

A marketing világa rendkívüli ütemben fejlődik, s akik nem követik a legújabb trendeket, bizony nagy elmaradásban lesznek versenytársaikhoz képest.

De mégis, mire kell nekünk egyáltalán a videómarketing?

A válasz egyszerű: ügyfélszerzés és brandépítés!

Minden márkának szüksége van egy videómarketing stratégiára, ami persze nem újdonság. Ami változott, hogy mennyire fontos szerepet kapott maga a VIDEÓ minden egyes platformon és csatornán.

Ez ma már nem csak egy kicsi, elenyésző része kell, hogy legyen a marketingstratégiádnak. Központi szerepe van az összes social media-n tett látogatásodnak. Az emberek szó szerint teljesen ellustultak. Mára már sokkal jobban igénylik az egyszerűen fogyasztható videós tartalmakat, az egyéb formátumokkal ellentétben.

De mi is az a videómarketing?

A videomarketing lényegében a content marketing, azaz a tartalommarketing egyik alfaja. Mellette szintúgy megtalálhatóak a blogok, képek, sőt, az emailek is. Ami közös bennük, hogy mindegyikük az értéket és élményt adó tartalmával ragadja meg a célközönségét. De azt hiszem, abban egyetértünk, hogy ezek közül messze kiemelkedik a videó által nyújtott élmény.

Magát a videomarketinget két részre oszthatjuk: a videóra (azaz a tartalomra) és a marketingre.

A videóról:

A videózás nem csak arról szól, hogy fogjuk a kameránkat vagy a telefonunkat, elkezdünk hozzá beszélni, majd az egészet feltöltjük valamilyen általunk választott, népszerű platformra.

Az igazi videózás a háttérmunkálatokban és az előkészületekben rejlik. Lényegi kérdéseket kell feltenned magadnak, mint például:

  • Miről készítem a videót?

  • Mit tudok arról, amiről beszélni akarok?

  • Ki a célközönségem, azaz kit szólítok meg?

  • Milyen hosszú videókat tervezek?

  • Milyen sorrendben rakom ki a videókat, azaz mi a felépítése a stratégiámnak?

És a többi.

Amíg ezeket az alappilléreket nem fektetjük le, addig nem érdemes belevágnunk a fejszénket ebbe a túl nagynak tűnő fába. Ahogy Seneca is mondta: "Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."

Éppen ezért fontos, hogy legyenek vázlataid, jegyzeteid, ötleteid, amiket egy arra kinevezett mappába gyűjtesz, s amit bármikor elő tudsz venni, ha újabb gondolataid támadnak. Dolgozd ki a terved, ami alapján haladni akarsz a videókkal!

A marketingről:

A marketing része a dolognak már annál bonyolultabb. Ez leginkább arról szól, hol és hogyan osztjuk meg a tartalmunkat a nagyvilággal. Hiszen lehet akár millió videónk is kész állapotban, ha ott bújtatjuk őket a laptopunk egy eldugott mappájában.


Hol:

Mielőtt elkezded alkalmazni a videómarketinget, győződj meg róla, hogy a közönséged igényli-e egyáltalán. Miután ezzel megvagy, vizsgáld meg, hogy a platform, melyre a videós tartalmakat tervezted, alkalmas-e arra, hogy belefogj ebbe a tevékenységbe.

Ha már van egy kialakult közösséged bármelyik platformon (legyen az a Youtube, Facebook, Instagram, Pinterest stb.), akkor maradj is azon és arra koncentrálj! Ne ess abba a hibába, hogy egyszerre 3 platformon akarsz bizonyítani és minőségi tartalmat előállítani, mert biztos lehetsz benne, hogy nem fog menni.

Valamint, teljesen fölösleges megtanulnod egy számodra ismeretlen csatorna használatát, ha ott mindent elölről kellene kezdened, ráadásul még a célközönséged sem található meg rajta.


Hogyan:

A tartalommarketing alapjait követve, azaz edukálva és szórakoztatva! Fontosak a hasznos információk, a hitelesség, a tények, viszont annál fontosabb, hogy ezt mind élményként tálaljuk a nézőink számára! Rengeteg videót találunk az interneten, de biztosra veheted, hogy egy-két esettől eltekintve mindig az örvend nagyobb népszerűségnek, amely élvezetesen, akár humorral van tálalva, mint az, amely a száraz valóságot közli.

Hogyan tudod kimaxolni a videómarketingedet?

Az igazi kulcsa a videós megjelenésnek a világhálón az egyediségben rejlik. Mutass valamit, ami más, mint a többieké!

Ma már szinte mindenkinek van okostelefonja, amivel tud felvételeket készíteni, s amivel akár a videózást is el tudja kezdeni. De még mindig elenyésző a száma azoknak, akik kihasználják egy profi videós szaktudását. Ha igazán ki akarsz tűnni, nem ragadsz le a telefonod silány minőségénél, ha csak nem rendelkezel rendezői, vágói, narrátori, kamerás képzettséggel, s nincs a kezednél akár egy drón, amivel még egy óriási pluszt tudsz hozzáadni a tartalommarketingedhez.

Ebben segítségre lelsz nálunk is, ugyanis mi pontosan ezért vagyunk.A céges blogunk legfrissebb bejegyzései

 

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!