A sikeres Youtube videohirdetési kampányok titka

2019.12.02

Ebben a bejegyzésben egy sikeres Youtube videohirdetési kampány beállításához és optimalizálásához adunk gyakorlati tanácsokat.

Minőségi videohirdetések használata

A rendelkezésre álló költségvetéstől függően érdemes jobb minőségű és a célcsoportra szabott videós tartalmat előállítani.

Szűkösebb anyagi forrás esetén ajánljuk a szolgáltatást vagy a terméket bemutató egyszerűbb, akár humoros animációs videók használatát, melyek napjainkban meglehetősen népszerűek. Ezen kívül persze millió más költséghatékony alternatíva létezik még, amelyeknek csak a kreativitásunk szabhat határt.

Másik fontos szempont az adott videó hossza, amit érdemes 30-60 másodperc körülire szabni.Ez azért is lényeges, mert a videóba ágyazott (In-Stream, Preroll) TrueView videohirdetéseknél csak a 30. másodpercet meghaladó vagy az egyértelmű webhelyre átkattintást követően számít fel megtekintési díjat a rendszer. A 30 másodpercnél rövidebb videók esetében csak a végignézett videó számít egy megtekintésnek. Javaslom tehát, hogy használjuk fel a rendelkezésünkre álló első 29 másodpercet!

Mivel a videóba ágyazott TrueView hirdetéseknél a felhasználók 5 másodperc után megszakíthatják a hirdetést, így fontos szempont, hogy az adott videós tartalom elnyerje a célcsoport figyelmét ezalatt az első kritikus 5 másodperc alatt.

Megfelelő kampánybeállítások használata

A kampánybeállításoknál lehetőségünk van a videós tartalmi hálózatok kiválasztására. Alapesetben a Google Display Hálózat is részét képezi a célzásunknak, ezt manuálisan tudjuk eltávolítani igény esetén.

A display kampányokhoz hasonlóan - a videohirdetési kampányainkban is lehetőségünk van operációs rendszer, eszközmodell és szolgáltató/wi-fi szerint speciális eszközcélzási beállítások használatára.

Javaslom, hogy megcélzott helyként minden esetben olyan országot válasszunk ki, ahol beszélik az adott videóban használt nyelvet. Amennyiben több országban, több nyelven hirdetünk, úgy ezeket külön kampányokban kezeljük. Ha például csak angol nyelvű videó áll a rendelkezésünkre, de több, ettől eltérő anyanyelvű országban is hirdetünk vele, akkor javaslom, hogy csak az angol nyelvet válasszuk a nyelvi célzásnál.

A hirdetésütemezés használatával megadhatjuk, hogy melyik napszakban kívánunk megjelenni, így könnyűszerrel időzíthetjük a videohirdetésünk megjelenését kiemelt idősávokban is (prime time).

Ha egy kampányon belül több videohirdetés változattal dolgozunk, akkor fontos, hogy a rendszer ezeket egyenletesen jelenítse meg. Ezért válasszuk az egyenletes rotációs beállítást és inkább manuálisan optimalizáljuk az aktív hirdetésváltozatainkat.

Mivel mindenki személyes tapasztalatból tudja, hogy mennyire idegesítő, ha kedvenc lejátszási listánkat ismételten ugyanaz a videohirdetés szakítja meg, ezért erősen ajánlom a hirdetési célunknak megfelelő, lehetőleg igen alacsony gyakoriságkorlát használatát. Itt csak az adott kampány kapcsán adhatjuk meg a kívánt értéket napi, heti vagy havi időtartamra vonatkozólag.

Megfelelő TrueView videoformátumok használata

A videóba ágyazott (videó előtti) és a megjelenítési (videók melletti, videokeresési eredményoldali) TrueView hirdetések közül elsősorban az első használatát javaslom, mivel a második esetben a hirdetéshez kapcsolt index képre való rákattintáskor számít fel díjat a rendszer és ezeknél egy weboldalra kattintás gyakran magasabb végösszegre jön ki, mint a videóba ágyazott hirdetés típusnál.

Megfelelő célcsoportok használata

A kampány nevére kattintva, a Célcsoportok fül alatt érhetjük el a kampány célzási beállításait. Akár több eltérő célcsoportot és hozzátársuló eltérő CPV licitajánlatot is hozzáadhatunk egy kampányhoz.

Egy adott célcsoport hasonló logikai egységet alkot, mint a keresési kampányok esetében egy hirdetéscsoport, amelyek szorosan összetartozó kulcsszavak csoportját és hozzájuk tartozó nagymértékben releváns hirdetési szövegeket tartalmaznak. Szintén hasonló jegy, hogy itt is lehetőségünk van egyedi licitajánlatok alkalmazására csoportszinten.

Egy célcsoporton belül minél több célzási opciót választunk ki, annál több tényező befolyásolja az eredményt és annál rugalmatlanabbá válik a célzásunk, ezért azt javaslom, hogy egy célcsoporton belül 2-3 különböző célzási opciónál ne alkalmazzunk többet egyszerre. Az elérni kívánt felhasználókat ezen elv alapján szegmentájuk kisebb célcsoportokra. Ennek az elvnek köszönhetően világosan tagolt célcsoportokat fogunk kapni, amely az alapja a megfelelő kampányoptimalizálási folyamatnak.

A célcsoportok kialakításakor használjunk egyedi címke megjelöléseket, amelyek egyértelműen utalnak a célcsoportban alkalmazott célzási opciókra, tovább egyszerűsítve ezzel a későbbi optimalizálási munkánkat (pl.: ICM-Shopping- M18-44).

Megfelelő célzások használata

Lehetőségünk van elhelyezés alapú célzással konkrét videókat vagy Youtube csatornákat megcélozni a hirdetésünkkel, annyi dolgunk van csupán, hogy bemásoljuk az adott videóhoz vagy csatornához tartozó egyedi URL-t és hozzáadjuk a célzáshoz.

A konkrét elhelyezés alapú célzás mellett célozhatunk a korábban megtekintett (videós tartalmak témái alapján), tematikusan csoportosított felhasználói azonosítókat tartalmazó különféle Youtube érdeklődési listákat is. Ezeknek a használatával viszonylag gyorsan, jelentős elérést biztosító kampányokat tudunk létrehozni.

Ennél szűkebb elérést biztosít, de pontosabb célzást érhetünk el vele, ha konkrétan a célcsoportot érintő témát adjuk hozzá a célzásunkhoz, ezzel garantálva, hogy az adott témájú videós tartalmak mellett jelenjen meg a videohirdetésünk.

A normál kontextuális célzáshoz hasonlóan lehetőségünk van megadott kulcsszavakkal egybevágó videós tartalmak melletti megjelenésre is. Elsősorban kis költségvetésű, konverzió fókuszú kampányok esetében szerencsés ezzel a szűk elérést biztosító célzással kezdeni, és ezt tágítsuk szélesebb elérést biztosító, újabb célcsoportok párhuzamos hozzáadásával a kampány előrehaladtával. Javaslom, hogy a megadott kulcsszavak szorosan illeszkedjenek a videokampány témájához és a számuk egy célcsoporton belül ne legyen több 10-20 darabnál.

Amennyiben megfelelően kezelt Youtube csatornával és videós tartalommal rendelkezünk, akkor érdemes a különböző Youtube remarketing listák megcélzása is, amelyekkel a Youtube csatornánk különböző videós tartalmait látogató vagy éppen a csatornára feliratkozott látogatókat tudjuk hatékonyan, újra elérni.

Természetesen minden egyedi célcsoportban megválaszthatjuk a megfelelő demográfiai (kor és nem), kiegészítő célzásokat is.

Megfelelő kizárások alkalmazása

A kampányoptimalizálási folyamat egyik legfontosabb lépése, hogy folyamatosan kizárjuk az irreleváns vagy éppen túl költséges elhelyezéseket, kulcsszavakat. Ne feledjük, hogy lehetőségünk van komplett kategória-kizárások hozzáadására is.

Megfelelő oszlopok használata

A videóink teljesítményének a kiértékelésekor fontos, hogy a megfelelő mutatókon keresztül vizsgáljuk az adott videohirdetéshez tartozó számokat. Ebben nyújtanak számunkra segítséget az Oszlopok legördülő menüben található, különböző célokhoz releváns mutatókat tartalmazó előre definiált oszlopstruktúrák: megtekintések, közönség, márkaépítés, konverziók.

Természetesen lehetőségünk van az oszlopok további testreszabására is: a fontosabb konverziós számok mellett vannak olyan speciális mutatók is, mint az elért feliratkozók, megosztások vagy tetszésnyilvánítások. Javaslom a különböző versenymutatók használatát, melyek kampányszinten érhetőek el. A Megjelenési részesedés mutató például sokat segíthet annak a megállapításában, hogy mennyi lehetőség van még az adott kampányban. Például, ha ez a mutató alacsony, akkor egy egyszerű CPV licitajánlat emeléssel is jelentős plusz elérést érhetünk el.

Összefoglalás

A fenti lehetőségek és javaslatok használatával bárki képes sikeres Youtube kampányokat létrehozni és futtatni komolyabb ördöngösség nélkül. Az itt használt logikai alapelvek alapvetően jól használhatóak a tartalmi hálózaton futtatott vizuális hirdetések esetében is.

Most tegyük félre a YouTube-ot: az Instagram a közelmúltban elindította saját videó-tárhely-platformját - a vertikális IGTV-t.

A YouTube platformján a videókat feltöltők és a nézők egyre kreatívabban és fiatalosabban tudnak kapcsolatot teremteni!


Forrás:https://www.klikkmania.hu/sikeres-youtube-videohirdetesi-kampanyok-titka/