Videós tartalmak és videós hirdetések

2020.02.03

Az internetet uraló tartalmak folyamatosan változnak. A blogok, és írásos tartalmak mellett a videók szerepe egyre csak növekszik. 

Emiatt a vizuális marketing szerepe is egyre nagyobb lesz. A videókkal rövidebb idő alatt, több információt tudunk közölni úgy, hogy megragadja a vásárló figyelmét. A vizuális hirdetések és tartalmak jóval nagyobb százalékban maradnak meg az emberekben, mint írásos társaik. A videó a hatékonyságán keresztül egyre több látogató figyelmét fogja megragadni. Ahhoz, hogy sikeresen használják az élő videókat (pl. Facebook és Youtube Live), a kis cégeknek költségvetési keretre, és egy tervre lesz szükségük, és arra a tartalomra kell koncentrálniuk, ami megragadja a fogyasztót. Jó ötlet lehet a termékbemutatással egybekötött "hogyan" videók, a személyes történetmesélés, fogyasztói vallomások és egyéb, még a céghez köthető érdekes témákat feldolgozó videóanyagok.


A televízión látható reklámvideók ideje leágazott. Ennek köszönhetően cégek tömege vesz új irányt, és célozza meg az online hirdetések piacát. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem alakítják át a videókat a megfelelő platformra, hanem egy már elkészült, televízióra szabottat töltenek fel. Ez sok esetben nem túl megnyerő. Mindenkinek ismerős a Youtubon látható reklám. Az első 5 másodpercet kötelező vagy végignézni. A legtöbb cég az online reklámot ezért úgy csinálja meg, hogy az első 5 másodpercben el tudja dönteni a fogyasztó, hogy érdekli e vagy sem, de a lényeg megragadjon benne. Sokan már csak 4-5 másodperces, intenzív tartalommal ellátott videót készítenek. Érdemes ilyen irányba nyitni, mert a televíziók népszerűsége is nagy ütemben csökken.

A márkák, illetve a marketingesek közt is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a videókkal való reklámozás. Régebben a marketing szakemberek mindössze 20 százaléka élt ezzel az eszközzel, ma már minden harmadik alkalmazza. A YouTube a legelterjedtebb, valamint egyúttal legsikeresebb videós platform a marketingeseknek.

Egy átlagos fogyasztó napi szinten több mint 1-1,5 órás online videó tartalmat néz meg, az emberek mintegy 15%-a pedig több mint 3 órányit.


A szöveges hirdetések továbbra is fontos részét alkotják az online jelenlétnek, azonban a videók folytatják hódító útjukat: Az elmúlt években a videós tartalmak nézettsége tízszeresére nőtt, amely arány fokozatosan emelkedik és akkor nem beszéltünk az egyre kíméletlenebbül teret nyerő Facetime videókról, amely igaz nagy márkáknak még nem ajánlott, de kisebb KKV-k hatékonyan alkalmazhatják.
Végezetül ne felejtsük el az úgynevezett "Youtube-generációt" sem. Ezek a fiatalok annyira a digitális világban élnek, hogy tudatosan kerülik a reklámokat, és a nyomtatott formátumokat. Amiben hisznek, és ami információt gyűjtenek, annak magas hányada a Youtube-ról van. Ha ilyen tartalmakat célzunk meg a hirdetéseinkkel nyert ügyünk lesz, hitelesebbnek tűnünk mi is, és közvetlenül az általunk kívánt célcsoporthoz tudjuk eljuttatni a tartalmunkat.

2020-ra a videók az Egyesült Államokban az összes fogyasztói internet forgalom több mint 85%-át teszi majd ki (beleértve az élő videókat és a videós hirdetéseket). A legtöbb tartalmat, amit nézni fogunk, nem a márkák vagy a vállalkozások fogják feltölteni, hanem maguk a fogyasztók.
Sok vállalkozás rendelkezik videó marketinggel: azt akarják, hogy a videóik professzionálisak legyenek, mint amilyeneket a hollywoodi rendezők készítenek.

De bárki egyszerűen használhatja a videó előnyeit egyszerű felvevő eszközök használatával. A legtöbb ember nem keres káprázatos speciális effekteket a YouTube- on, hanem csupán jó tartalmat akarnak, ami szórakoztató, informatív és történetmesélő jellegű.

Mivel a fogyasztók egyre több időt töltenek okostelefonjaikon videókat nézve, a hirdetőknek 2019-ben várhatóan 20 milliárd dollárt kell költenie mobilos videóra (2015- ben ez az összeg 2 milliárd dollár volt).
KKV-marketingtrendek 2019/2020 6.

Az elmúlt évben az Instagramon megjelenő hirdetés megjelenítések 65 százaléka videós tartalmakból eredt, és ez az arány várhatóan tovább nő. A videós hirdetések ilyen típusú növekedése és fogyasztása révén minden marketinges stratégiájának részét kell képezniük 2019-ben. A marketingesek felgyorsíthatják videohirdetéseik tartalmát a YouTube-on és a Instagramon található videohirdetések futtatásával, valamint videotartalom létrehozásával vagy kreatív ügynökségekkel történő együttműködéssel.
Azoknak a vállalatok az aránya, amelyek elismerik a videók használatának előnyeit marketingjükben, a 2017-es 63%-ról 2018-ra 81%-ra nőtt, míg a marketingesek 75%- a kijelentette, hogy a videó segítette a vállalat értékesítésének növelését.