Videó készítés: ezekkel a típusokkal tarolhatsz!

2019.04.17

Ahogy már a legutóbbi cikkünkben is olvashattad, a videó készítés egyre nagyobb teret nyer magának a hazai marketingben is.

Évről évre egyre több és több vállalkozás eszmél rá a videóban rejlő hatalmas lehetőségekre. A felhasználói igények fejlődéséről pedig nem is beszélve, ugyanis már a legkedveltebb tartalomtípusok közé tartozik ez a formátum. Köszönhető ez annak, hogy sokkal kényelmesebb és egyszerűbb megnézni valamiről egy videót, mint például elolvasni egy cikket.

Na de persze azért a cikkeket sem érdemes temetni, ugyanis a Google erre épül, és erre is fog még jónéhány évig. De kétség sem fér hozzá, hogy egy cikk hatása is többszörözhető egy jól összerakott videóval.

Most pedig nézzük meg, hogy melyek azok a videó típusok, melyekkel könnyedén érhetsz el eredményeket a vállalkozásoddal!

Legyen szó Facebook vagy YouTube videókról, ezekkel a típusokkal hasítani fogsz!


1.Demó vagy termékbemutató videók

A demó videók bemutatják, hogy a terméked vagy szolgáltatásod hogyan működik a gyakorlatban. Az ilyen típusú videókban a vásárlók vagy felhasználók szemszögén keresztül nézhetjük végig a termék/szolgáltatás használatát.

Ennek a műfajnak népszerű formája például az unboxing videó. Ezek azok a videók, melyekben a termék a kamera előtt kerül kicsomagolásra, annak tartalma pedig bemutatásra.

A formátum kiválóan alkalmazható webáruházak számára (Facebook hirdetésekhez verhetetlenek), de akár kézzel megfoghatatlan szolgáltatásokat is tökéletesen bemutat. (Ilyen például egy napelem telepítéssel foglalkozó vállalkozás, vagy a különféle coach-ok szolgáltatása.)

Ez a típusú videó erőteljes, mert meggyőzheti a potenciális ügyfeleket, hogy lépjenek a vevő útjának utolsó szakaszába, és komolyan fontolják meg a termék vagy szolgáltatás megvásárlását.

2.Cégbemutató "rólunk" videók

A "Rólunk" videók fő feladata a márka bemutatása a jövőbeli potenciális ügyfelek számára, és a kiemelkedő első benyomás megteremtése.

Mielőtt azonban ilyen típusú videón gondolkodnál, tudnod kell, hogy az emberek nem csak azt szeretnék tudni, hogy mit csinál a vállalkozásod, és hogyan csinálja.

Arra is kíváncsiak, hogy pontosan miért csinálja azt, amit. A márka célja az, hogy megteremtse a rezonanciát a közönséggel, és arra ösztönözze őket, hogy kövessék azt. Erre pedig a legjobb lehetőség egy bemutató videó.

Az ilyen típusú videók szkriptjénél érdemes arra figyelni, hogy a lényeg mindig a miért-en legyen! Miért csinálja azt a vállalkozásod, amit csinál?

3.Brand videók

A márka videók jellemzően egy nagyobb reklámkampány részeként jönnek létre, bemutatva a vállalat magas szintű látását, küldetését vagy termékeit és szolgáltatásait.

A márka videók célja, hogy felhívják a figyelmet a cégre, bepillantást nyújtsanak és vonzzák a célközönséget.

4.Rendezvény videók

Ha a vállalkozásoddal előadásokat, konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket vagy más hasonló típusú eseményeket tartasz, akkor célszerű azt megörökíteni.

Az ilyen rendezvények kiváló lehetőséget biztosítanak interjúk, vagy egyéb prezentációk felvételére is.

Ezzel nem csak a vállalkozásod hitelességét tudod növelni, hanem akár felhasználhatod a későbbi kampányaid során is.

Valamint ezzel egy különálló extrabevételre is szert tehetsz, ugyanis Magyarországon sem ritka jelenség, hogy egy-egy konferenciának a felvételeit megvásárolhatóvá teszik.

5.Interjúk

A szakértőkkel vagy az iparág gondolatvezetőivel készített interjúk készítése nagyszerű módja annak, hogy építsd a vállalkozásodba vetett bizalmat.

Az ilyen videók azt sugallják, hogy a vállalkozásnak "van hangja a piacon", így jó üzlet tőle vásárolni.

6.Oktató "How to" videók

Az oktató videók lehetőséget teremtenek arra, hogy valami újat taníts a célközönségednek. Ez a típus felhasználható akár a terméked különböző kreatív funkcióinak bemutatására is.

Az oktatóvideók tökéletesen helytállnak például a GYIK szekció oszlopos tagjaiként is.

7.Magyarázó videók

Az ilyen típusú videók segítségével a közönséged jobban megértheti, hogy miért van szüksége a termékedre vagy szolgáltatásodra.

Sok magyarázó típusú videófelvétel a cég alapvető Buyer Personáinak fiktív utazására összpontosít, akik a problémával küzdenek.

Ezek a Personák legyőzik a problémát az üzleti megoldás elfogadásával vagy megvásárlásával.

A vizuális storytelling segít az embereknek abban, hogy könnyebben megértsék a fogalmakat és az adatokat. Ezáltal minden alkalommal, amikor az előadó egy fogalomra vagy bizonyos adatokra támaszkodik, a nézők meghallgathatják az információt és megnézhetik annak vizuális megjelenítését. Ez segíti őket abban, hogy konkrétan megértsék a videó központi üzenetét.

8. Animált videók

Nem igen van jobb választás az animált videóknál, amikor egy "megfoghatatlan" szolgáltatást nyújtó cégünk van.

Nem véletlen, hogy a magyarázó videókhoz hasonlóan számtalan pénzügyi cég ilyen típusú videókkal informálja a nagyérdeműt a pénzügyi szolgáltatásairól.

Informatív, látványos és könnyedén használható bonyolultabb dolgok egyszerű ábrázolására.

9. Esettanulmány és ügyfél-vélemények videó

A potenciális ügyfelek a vásárlás előtt szeretnének megbizonyosodni egy-egy termék működéséről.

Vajon tényleg annyira jó, mint ahogy mondják? Mit mondanak róla mások?

Ilyen és hasonló kérdések tömkelege gátolhatja a vásárlókat a végső döntés meghozatalában. Azonban egy esettanulmány, ahol például bemutatásra kerül egy kitűnő eredmény, sikeresen hátba veregetheti, majd elkísérheti az ügyfeled a kasszáig.

Nincs hitelesebb vélemény annál, amikor egy elégedett felhasználó elmeséli a nálad szerzett tapasztalatait.

Összefoglalás

A videó készítés és alkalmazás már teljesen beleivódott a hétköznapjainkba. A videós tartalmat fogyasztók száma évről évre rohamos ütemben növekszik és növekedni is fog.

Használd ki, hogy még mindig nem vagy elkésve, ha videós tartalmakban gondolkodsz!

Ha Te is szívesen meglovagolnád ezt a hullámot, akkor kérd személyre szabott ajánlatunkat!A céges blogunk legfrissebb bejegyzései