Majdnem minden, amit a vírusvideóról tudni érdemes

2019.05.22

Fluimucil "De miért?" Ábel, köszönjük Emese, Kasszás Erzsi és a lista itt még nem ér véget. Biztos, hogy a felsoroltak közül már te is hallottál valamelyikről. Ha igen, akkor már is sejtheted, hogy mi a vírusvideók lényege, hiszen te is áldozatul estél néhánynak.

Nézzük meg, hogy pontosan mit is jelent a vírusvideó!

A vírusvideó az úgynevezett vírusmarketing egy népszerű vállfaja. Lényege, hogy vizuális úton rövid üzeneteket juttassanak el a nézőhöz, a lehető legrövidebb idő alatt.

Legtöbbször nem is az üzenet, sokkal inkább az előadásmód, vagy a kiváltott érzelem tesz egy videót virálissá. De az persze mindent visz, ha a vírusvideó még értéket is közvetít.

Ez a forma számtalan előnnyel büszkélkedhet. Jöjjenek a legnépszerűbbek!

Mi a vírusvideó előnye?

Alacsony költségű

A vírusvideók a legtöbbször kis költségvetéssel készülnek, hiszen nem igényelnek profi technikát, sem hatalmas szaktudást.

Éppen ezért, az elkészítéséhez sokszor nem szükséges többszemélyes stáb. Kivételt képeznek a tudatosan, reklámcéllal előállított videók, vagy a profi videós stúdiók által készített tartalmak is.

De ilyenkor már egy tudatos tevékenységről beszélünk, ami ugyan hozzátesz az átlag vírusvideó statisztikáihoz, néhány pontban eltér tőle.

Reprodukálja önmagát

Az internet és az influencerek korszakában már elképesztő lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Egy-egy jól kitalált és megvalósított vírusvideót, amellett, hogy felkap az internet népe, jellemzően néhány Youtubeon befolyásos videós is feldolgoz.

Ez pedig jelentősen többszörözi a videó népszerűségét.

Ennek köszönhető, hogy az interneten levő vírusvideó képes arra, hogy hatalmas közönséget érjen el anélkül, hogy extra pénzt kellene belefektetni vagy különösebb erőfeszítéseket kellene tenni érte.

Így pedig egy kis cég vagy akár egy magánszemély is nagyon szép eredményeket érhet el.

Nem reklámszagú

A vírusmarketingben a megtekintés és a megosztás döntése mindig a felhasználótól származik. Így soha nem válhat olyan videó vírusvideóvá, ami túltolja az értékesítést.

Azonban, ha jó a kivitelezés, a nézők szempontjából a márka és az interakció észlelése jelentősen jobb a klasszikusabb reklámformákhoz képest.

Segít a márka kialakításában

Ha olyan szenzációs tartalmat hozunk létre, hogy maguk a felhasználók úgy döntenek, hogy megosztják, így személyes kapcsolatot hoznak létre a márkával. Ez pedig rendkívül hatékony eszköz a márkaépítés és a tudatosság terén.

A vírusvideók jellemzői:

Érzelmeket vált ki

A kiváltott érzelem az, ami cselekvésre készteti a megtekintőt. A vírusvideód legyen cuki, vicces, idegesítő, vagy egyszerűen profi.

Törekedj arra, hogy váltson ki valamit a megtekintőkből! Sokszor még a düh is jobb reakció, mint a semmi.

Nem a minőséggel kápráztat

Ne ess abba a hibába, hogy egy hiperszuper 4K-s minőségű videóval próbálkozol! Persze, minél jobb minőségű egy videó, annál jobb, de a vírusvideók esetében egyáltalán nem ezen van a hangsúly.

A legtöbb vírusvideó telefonnal lett rögzítve, mindenféle komoly technológia nélkül.

Nem lesz virális videód, ha a tartalom helyett a képminőségre helyezed a hangsúlyt!

Pontosan meg van határozva a célközönsége

Csak akkor tudsz releváns tartalommal előállni, ha pontosan tudod, hogy kinek készíted a videót.

Ha például az idősebb korosztályt szeretnéd megcélozni (mert ma már ez is lehetséges), akkor olyan tartalomra összpontosíts, ami főként az ő tetszésüket nyeri el.

Kiváló példa erre például Ken Craigre Clean Ears Every Time című videója. Ez röviddel a feltöltés után már több százezer, később pedig több, mint 5+ millió nézettséget produkált. (A videó sajnos már csak reuploadolva érhető el, de még így is bámulatos eredményekkel.)

A szám persze elenyésző a többi vírusvideóhoz képest, azonban a statisztikák alapján a megtekintők zöme 55+ korosztályba tartozott, írta Jonah Berger a Ragályos! című könyvében.

Ha virális videóban gondolkodsz, mindig határozd meg a célközönséged!

Nincs túlkomplikálva

Egy vírusvideó jellemzően rövid és tömör, így nincs benne idő a témák között cikázni. Mindig egy témára összpontosíts és inkább azt meséld el!

Egyedi vagy ritmusos

A sok ezer hazai és külföldi vírusvideókban közös, hogy vagy tartalmaznak valami egyedi mondatot, szót, vagy pedig zeneileg is vonzók.

Ahogy a lent felsorolt példákban is láthatod, ez szükséges összetevője egy jó vírusvideónak. Ez adja meg azt a pluszt, ami segít abban, hogy az emberek megkedveljék és megosszák másokkal a tartalmat.

Példák vírusvideóra:

Fluimucil

Ki ne ismerné Ábelt, a Fluimucil üdvöskéjét? A főszereplésével forgatott reklám előbb a tévében, majd ezt követően pedig a YouTube-on futott nagyot.

Ahogy a lista további szereplőinél, ebben az esetben is számtalan reprodukció született, ami nagyban hozzájárult az eredeti videó óriási megtekintéséhez. Ide kattintva te is megnézhetsz párat.

Kasszás Erzsi

Egyértelműen a magyar vírusvideó lista dobogós fokára léphet a CBA reklámjaiban feltűnő Balázs Andi, azaz Kasszás Erzsi is.

A kampány célja a CBA népszerűsítése a fiatalok körében, ami sikeresnek mondható, azonban olyan mellékhatások is keletkeztek, melyekre még a videó kitalálói sem gondoltak.

Icukával azóta pedig már tudatosan utaznak erre a hatásra, kisebb nagyobb sikerrel.


És, hogy egy kicsit művészibb vizekre evezzünk, érkezzék az utolsó példa.

We Will Rock You musical Hungary flashmob

A maga 1,5m+ megtekintésével Magyarországon ez is felfér a vírusvideók listájára. Itt persze azt is figyelembe kell vennünk, hogy a többivel ellentétben volt némi igény arra, hogy felkapott videó legyen a végeredmény.


Összefoglalás

Vírusvideót készíteni tehát nem egyszerű, de vállalható feladat. Publikálás előtt sokszor nehéz megmondani egy videóról, hogy az sikeres lesz-e vagy sem, azonban a fenti pontok betartásával jelentősen többszörözhetjük az esélyeinket.

Sok sikert! ;)