3 MÍTOSZ EGY VIDEÓ ELŐÁLLÍTÁSÁNAK KÖLTSÉGEIRŐL

2020.07.01

Nem azért vagyok itt, hogy elmondjam neked, hogy a videó olcsó, de a jó hír az, hogy a régi gondolkodásmód - ez a videó őrülten drága - gyorsan elavulttá vált. A jó marketingvideóba történő befektetés egy vállalkozás számára ugyanolyan megfizethető lett, mint bármely más marketing megoldás.

1. mítosz: "A videó drága!"
Kezdjük itt. A videó készítésének költsége hasonló az autó vásárlásához, minden az igényeidtől függ. Gyakran azonban úgy keresnek meg minket hogy menyibe kerül egy egyperces videó és menyi lenne ha 3 perc hosszú lenne.

A jobb megértés érdekében, hogy mi növelheti a videó készítésének árait, vessünk egy pillantást az árakat befolyásoló tényezőkre. Ezeket tipikusan a projekt különféle fázisaira bontjuk.

  • Előkészítés : Gondoljon arra, hogy ki találja ki a videó tényleges tartalmát (a forgatókönyvet), valamint hogy ki lesz a videóban (színész, vagy statiszta), és hol forgat (a helyszín). Ezeknek a feladatoknak az átvállalásával egyértelműen csökkenthető a videó ára.
  • Produkció : Gondolj arra, hogy animációs videót vagy élő felvételt akarsz-e vagy sem. Mi ad leginkább értelmet a történetednek? Ha saját anyagot forgatsz, győződj meg róla, hogy egyértelmű célt szolgál. Ugyanez vonatkozik animált videó készítésére. A grafika kidolgozása előtt mindenképpen tudni kell,hogy mit szeretnél előállítani.
  • Utómunka: legnagyobb tényező általában az idő, de csak azért, mert egy 30 mp-es videót akarsz, nem azt jelenti, hogy olcsó lesz. De a rövidebb videók megtakaríthatják a költségvetést ... és ha az üzenet megfelelő - sokkal hatékonyabban vonzza be a közönséget. Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, hogy mennyi nyersanyagot kell átnéznie a vágónak a szerkesztés során. A szűk szkript, időt takaríthat meg az utómunka során.

Ne tévesszen meg, még ha a fenti gondolatokkal is foglalkozunk, akkor is készülhet egy őrült drága videó. 

2. mítosz: "A telefonom is tud videókat készíteni... A videónak őrülten olcsónak kell lennie."
Ahogy érzed ha a testvéred remegő felvételei is megfelelnek a tavalyi nyaralásról, akkor használd azokat, de ügyfeleid az általad mutatott minőség alapján alkotnak képet a vállalkozásodról.

Amikor fizetsz egy profi videó gyártónak, hogy videót készítsen a márkádhoz, a teljes kutatási, írási, szerkesztési és terjesztési folyamatba fektetsz be. Tehát ennek a mítosznak a lerövidítése érdekében a jó videó készítése soha nem lesz ingyenes.

3. mítosz: "Az összes árajánlat összehasonlítható"
Amikor a potenciális ügyfelek Brieff alapján árajánlatot kérnek, sokuk feltételezi, hogy az összes árajánlat összehasonlítható lesz munkaórák, felszerelések, forgatási helyek és szerkesztés szempontjából. Bárcsak így lenne.

A marketingesünk azt mondja: A javaslatok összehasonlítása olyan, mint az alma összehasonlítása, nos ... almával. Több mint 100 különböző típusú alma van, amelyek mindegyike különböző tulajdonságokkal rendelkezik, eltérően termesztik, különféle ízek vannak, és különféleképpen szüretelnek. Ugyanez vonatkozik a videó-árajánlatokra- minden gyártó másképp fogja megnézni a projektedet, eltérő igényekkel, hogy pontosan mi szükséges a projekthez. Az egyik javaslat tartalmazhat időt a forgatókönyvíráshoz, a koncepció kidolgozásához, a második pedig a kamera és a hangrögzítésről, míg a többi ajánlat nem.

Ha tudod, próbálj meg mindent összehasonlítani egyenlő feltételek mellett. Tudj meg többet arról, hogy az egyes videofelvételeket nyújtó vállalkozók mit nyújtanak a projekt egyes szakaszában.

Az árajánlatok áttekintésekor különböző pontok:

  • Előkészítés : Koncepció; Szkriptfejlesztés; egyeztetés
  • Forgatás: Színészek, helyszínek, stáb mérete, forgatási napok száma, Kamerák száma / típusa; a használt berendezés típusa
  • Utómunka: a határidő dátuma, videó (k) hossza Zene, mozgó grafika

A lényeg az, hogy minden projekt egyedi. Persze, sok hasonlóság lehet. De nagyon sok változó is létezik. Mi is sokszor forgatunk 200-300 e Ft os keretből, de vannak olyan projektek amikhez 1,5-2 Millió forint alatt nincs is értelme neki kezdeni.